top of page
  • Forfatterens bildeServet Yildiz Stêrk

Merking av retusjert reklame: Det du trenger å vite

Oppdatert: 10. mar.

Fra 1. juli 2022 ble det innført krav om at retusjert reklame i stillbilder og video må merkes. Dette er en viktig endring som påvirker annonsører, influencere og de som utformer reklame. I dette blogginnlegget vil jeg forklare hva disse nye reglene innebærer og hva du må gjøre for å overholde dem.


Hva slags endringer skal merkes?

Det er også viktig å merke seg at selv en lav grad av retusjering krever merking. Det er imidlertid ikke krav om merking ved etterbehandling av bilder som ikke medfører endringer av kroppens fasong og størrelse, men kun påvirker hud, med mindre endringen medfører kroppspress.


Hvilken type reklame skal merkes?

Kravet om merking gjelder både stillbilder og levende bilder. Dette inkluderer reklame i aviser, blader, magasiner, bilder i sosiale medier, reklamefilm, filmer i sosiale medier, og så videre. Både "flyktige videoer", for eksempel i Instagram- eller Snapchat-story, og varige innlegg er omfattet.


Hvordan skal det merkes?

Merket skal være lett gjenkjennelig for publikum og fremstå som en kontrast til resten av bildet. Det er fastsatt i forskrift til markedsføringsloven hvordan merket skal se ut. Merket skal dekke 7 % av bildeflaten og som hovedregel plasseres i øverste venstre hjørne.


Hvem skal merke reklamen?

Merkeplikten gjelder både annonsør og den som utformer reklamen. Dette inkluderer reklamebyråer, annonsører, og influencere som reklamerer for varer og tjenester hvor de mottar en eller annen form for godtgjørelse.


Håndheving og tilsyn

Forbrukertilsynet fører tilsyn med at reglene overholdes. Brudd på reglene kan medføre vedtak om forbud eller påbud fra Forbrukertilsynet, og kan også sanksjoneres med overtredelsesgebyr. Både annonsør, influencere og de som utformer reklamen kan risikere sanksjoner, og etter omstendighetene kan også redaktører og andre formidlere holdes ansvarlig for medvirkning til lovbrudd.


Konklusjon

Kravet om merking av retusjert reklame er en viktig endring som alle som jobber med reklame må være oppmerksomme på. Det er viktig å forstå hva disse nye reglene innebærer og hva du må gjøre for å overholde dem. Hvis du har spørsmål om disse nye reglene, eller hvis du trenger hjelp med å overholde dem, er du velkommen til å kontakte oss. Vi er her for å hjelpe deg med å navigere i dette nye landskapet.

Comentarios


bottom of page