8. apr. 2025

Ansvarlige selskaper i norsk rett – kapitalforhold, ansvar og omsettelighet

Ansvarlige selskaper
Ansvarlige selskaper
Ansvarlige selskaper

Ansvarlige selskaper representerer en distinkt selskapsform i norsk rett med særegne kjennetegn som tydelig skiller dem fra aksjeselskaper. Disse selskapene kjennetegnes først og fremst ved det direkte, ubegrensede og solidariske ansvaret deltakerne har for selskapsforpliktelsene. Denne artikkelen belyser grunnleggende rettslige aspekter ved ansvarlige selskaper, med fokus på kapitalforhold, beslutningstaking, omsettelighet og deltakerens eierrådighet.

Kapitalforhold i ansvarlige selskaper

Fravær av innskuddsplikt

I motsetning til aksjeselskaper, der aksjekapitalen må være minst 30 000 kroner, eksisterer det i ansvarlige selskaper ingen lovpålagt plikt til å gjøre kapitalinnskudd eller andre innsatser i selskapet. Dette fremgår tydelig av selskapsloven § 2-6 første ledd. Loven åpner imidlertid for at deltakerne kan avtale kapitalinnskudd seg imellom.

Fri disponering av selskapskapitalen

En vesentlig forskjell fra aksjeselskaper er at det ikke eksisterer regler om binding av selskapskapitalen i ansvarlige selskaper. Dette har sammenheng med ansvarsformen:

  • Deltakerne hefter direkte, ubegrenset og solidarisk for selskapsforpliktelsene (selskapsloven § 1-2 første ledd bokstav a, jf. §§ 1-1 første ledd og 2-4 første ledd)

  • I prinsippet kan hele egenkapitalen tilbakeføres til deltakerne

  • Utdelinger kan til og med besluttes på bekostning av fremmedkapitalen (selskapets gjeld), uten at selskapskreditorene kan motsette seg det

Kreditorvernet er dermed ikke knyttet til binding av kapital i selskapet, men til deltakernes personlige og ubegrensede ansvar.

Beslutningsprosesser i ansvarlige selskaper

Enstemmighetsprinsippet

I ansvarlige selskaper gjelder som hovedregel at beslutninger i selskapsmøtet krever tilslutning fra samtlige deltakere. Dette enstemmighetsprinsippet er nedfelt i selskapsloven § 2-12 første ledd og reflekterer selskapets karakter som et personselskap der deltakerne har et personlig ansvar.

Enstemmighetsprinsippet gir hver enkelt deltaker vetorett mot selskapsbeslutninger, noe som understreker den sterke posisjonen hver deltaker har i selskapet. Dette står i kontrast til aksjeselskaper, hvor beslutninger normalt treffes ved flertallsvedtak.

Omsettelighet av selskapsandeler

Hovedregelen om ikke-omsettelighet

En andel i et ansvarlig selskap er som fravikelig regel ikke omsettelig. Dette fremgår av selskapsloven § 2-28 første punktum. Denne begrensningen i omsetteligheten reflekterer at ansvarlige selskaper er personselskaper der deltakernes identitet anses som en grunnleggende stiftelsesforutsetning.

Ikke-omsetteligheten har direkte sammenheng med ansvarsformen – når deltakerne har ubegrenset ansvar for selskapets forpliktelser, vil det være avgjørende hvem de andre deltakerne er, særlig med tanke på deres økonomiske soliditet og personlige egenskaper.

Konsekvenser for andelens karakter som formuerettighet

Mens aksjer typisk har verdi som omsettelige formuerettigheter, gjelder ikke dette i samme grad for andeler i ansvarlige selskaper. Den begrensede omsetteligheten gjør at andelens verdi primært er knyttet til deltakernes rett til utdelinger fra selskapet og ikke til muligheten for å selge andelen med gevinst.

Alternativer til omsettelighet

Loven utelukker ikke at det kan utstedes andelsbevis for andel i ansvarlig selskap, og det kan avtales at andelen skal være omsettelig. Slike avtaler må i så fall fremgå av selskapsavtalen og vil representere et unntak fra hovedregelen.

Eierskifte på annet grunnlag enn overdragelse

Arv og ektefelleskifte

De samme hensyn som taler mot omsettelighet av andeler taler også mot eierskifte på andre grunnlag:

  • Andel i ansvarlig selskap kan ikke uten hjemmel i selskapsavtalen skifte eier ved arv

  • De øvrige deltakerne kan utelukke arvingen eller dødsboet (selskapsloven § 2-31 første ledd)

  • Det samme gjelder overfor ektefelle som har overtatt en avdød deltakers andel i forbindelse med uskifte, eller som har fått andelen utlagt på ektefelleskifte

Pantsettelse og kreditorbeslag

Selv om andelen som hovedregel ikke kan overdras, er dette ikke i seg selv noen hindring for:

  • Frivillig pantsettelse av andelen (selv om det er spørsmål om panterettslig hjemmel)

  • Kreditorbeslag i andelen - selskapets og deltakernes særkreditorer kan ta utlegg i selskapsandelen

  • Konkurs - både selskapet og deltakerne kan slås konkurs eller komme under annen insolvensbehandling

Det er verdt å merke seg at selskapet regnes som eget konkurssubjekt, med den følge at selskapskreditorene i konkurranse med deltakernes særkreditorer har en fortrinnsrett til selskapsmidlene.

Deltakerens eierrådighet

Rådighet over selskapets eiendeler

Eierrådigheten over et ansvarlig selskaps eiendeler må løses av de reglene som gjelder om forvaltningen av selskapet. Det er selskapet – ved selskapsmøtet – som står for utøvelsen av eierrådigheten over selskapets enkelte eiendeler (f.eks. bruk, salg, pantsettelse).

Deltakerne i ansvarlige selskaper er avskåret fra å råde over sine andeler i de enkelte eiendeler i egen interesse. Dette skiller seg ikke vesentlig fra situasjonen i aksjeselskaper, men begrunnelsen er mer praktisk rettet – individuell rådighet ville skape uoverstigelige praktiske problemer.

Forholdet til den enkeltes myndighet etter selskapsloven § 2-20

Deltakernes manglende rett til å råde over selskapets enkelte eiendeler står ikke i strid med den myndigheten den enkelte deltaker etter selskapsloven § 2-20 har til å utøve eierrådighet. Viktige punkter her er:

  • Rådigheten etter § 2-20 utøves som organ for selskapet og i selskapets interesse

  • Myndigheten er ikke begrenset til deltakerens egne andeler i selskapets eiendeler

Rådighet over nettoparten

Selv om deltakeren ikke kan råde over selskapets enkelte eiendeler, har den enkelte deltaker rådighet over sitt krav på utbetalinger fra selskapet (nettoparten). Dette er en selvstendig formuesgjenstand som deltakeren kan disponere over.

Gjensidig fradragsrett

Et særlig spørsmål som oppstår i forbindelse med deltakernes eierrådighet er hvorvidt den enkelte deltaker kan kreve at selskapets eiendeler prinsipalt skal dekke selskapets forpliktelser. Dette kan bli aktuelt i flere situasjoner:

  • Når en deltaker skal utløses

  • Når selskapet skal oppløses

  • Når selskapet slås konkurs

Det er sikker rett at den enkelte deltaker i et ansvarlig selskap har en slik gjensidig fradragsrett med hensyn til selskapets forpliktelser. Denne retten kan også gjøres gjeldende overfor de øvrige deltakernes særkreditorer.

Sammenligning med aksjeselskaper

For å forstå ansvarlige selskapers særtrekk, er det nyttig å sammenligne med aksjeselskaper:

Aspekt

Ansvarlig selskap

Aksjeselskap

Kapitalinnskudd

Ingen lovpålagt plikt

Minimum aksjekapital 30 000 kr

Ansvar

Direkte, ubegrenset, solidarisk

Begrenset til aksjeinnskuddet

Kapitalbinding

Ingen regler om binding

Strenge regler om bunden kapital

Beslutninger

Enstemmighet som hovedregel

Flertallsbeslutninger

Omsettelighet

Ikke omsettelig som hovedregel

Aksjer er fritt omsettelige

Personlig preg

Sterkt personlig element

Kapitalistisk preg

Konklusjon

Ansvarlige selskaper er personselskaper der deltakernes ubegrensede ansvar for selskapsforpliktelsene er det sentrale kjennetegnet. Dette ansvaret preger alle andre sider ved selskapsformen – fra kapitalforhold og beslutningstaking til omsettelighet og eierrådighet.

Fraværet av lovpålagt kapitalinnskudd og kapitalbinding gjør selskapsformen fleksibel, men medfører samtidig et betydelig økonomisk ansvar for deltakerne. Enstemmighetsprinsippet og begrensningene i omsetteligheten understreker det personlige preget og den gjensidige tilliten som normalt må være til stede mellom deltakerne.

For virksomheter der deltakerne ønsker et tett samarbeid og er villige til å påta seg et personlig ansvar, kan ansvarlig selskap være en hensiktsmessig selskapsform. Det krever imidlertid grundige vurderinger og god forståelse av de juridiske konsekvensene denne selskapsformen medfører.

Advokatfirmaet Sterk

Din partner innen selskapsrett

Din partner innen selskapsrett

Din partner innen selskapsrett

Selskapsformen danner rammen for din virksomhet. Valg av struktur, styringsdokumenter og avtaler vil ha stor betydning gjennom hele selskapets levetid. Feil og mangler kan få store konsekvenser, både juridisk og økonomisk. Derfor er det avgjørende å ha en kompetent forretningsadvokat ved din side. I Advokatfirmaet Sterk har vi lang erfaring med å rådgi selskaper og deres eiere. Vi kjenner de fallgruvene som ofte oppstår, og vet hvordan man bygger en solid struktur for fremtiden. Enten du skal stifte et nytt selskap, hente inn investorer, gjennomføre en fusjon eller avvikle driften, vil vi kunne bistå med skreddersydde løsninger. Vi ser det som vår oppgave å avklare hva du kan oppnå, og hvordan ulike løsninger vil slå ut for selskapet. Våre råd er praktiske og forretningsorienterte, med øye for både de rettslige og kommersielle sidene av saken. Vi vil være en sparringspartner som utfordrer deg der det trengs, slik at alle steiner snus før beslutningen tas. Som fast advokat kan vi også påta oss rollen som styresekretær og bli en integrert del av selskapets ledelse. Vi bistår med innkalling, protokollering og gjennomføring av generalforsamling og styremøter, samt oppdatering av aksjebok og meldinger til Foretaksregisteret. De fleste av våre klienter velger en løpende rådgivningsavtale, slik at vi er tilgjengelige når behovet oppstår. Andre ønsker bistand til enkeltstående transaksjoner eller prosjekter. Vi tilpasser vårt tilbud til ditt behov og gir deg en forutsigbar pris basert på fast timesats eller stykkpris. Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale!

Selskapsformen danner rammen for din virksomhet. Valg av struktur, styringsdokumenter og avtaler vil ha stor betydning gjennom hele selskapets levetid. Feil og mangler kan få store konsekvenser, både juridisk og økonomisk. Derfor er det avgjørende å ha en kompetent forretningsadvokat ved din side. I Advokatfirmaet Sterk har vi lang erfaring med å rådgi selskaper og deres eiere. Vi kjenner de fallgruvene som ofte oppstår, og vet hvordan man bygger en solid struktur for fremtiden. Enten du skal stifte et nytt selskap, hente inn investorer, gjennomføre en fusjon eller avvikle driften, vil vi kunne bistå med skreddersydde løsninger. Vi ser det som vår oppgave å avklare hva du kan oppnå, og hvordan ulike løsninger vil slå ut for selskapet. Våre råd er praktiske og forretningsorienterte, med øye for både de rettslige og kommersielle sidene av saken. Vi vil være en sparringspartner som utfordrer deg der det trengs, slik at alle steiner snus før beslutningen tas. Som fast advokat kan vi også påta oss rollen som styresekretær og bli en integrert del av selskapets ledelse. Vi bistår med innkalling, protokollering og gjennomføring av generalforsamling og styremøter, samt oppdatering av aksjebok og meldinger til Foretaksregisteret. De fleste av våre klienter velger en løpende rådgivningsavtale, slik at vi er tilgjengelige når behovet oppstår. Andre ønsker bistand til enkeltstående transaksjoner eller prosjekter. Vi tilpasser vårt tilbud til ditt behov og gir deg en forutsigbar pris basert på fast timesats eller stykkpris. Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale!

Selskapsformen danner rammen for din virksomhet. Valg av struktur, styringsdokumenter og avtaler vil ha stor betydning gjennom hele selskapets levetid. Feil og mangler kan få store konsekvenser, både juridisk og økonomisk. Derfor er det avgjørende å ha en kompetent forretningsadvokat ved din side. I Advokatfirmaet Sterk har vi lang erfaring med å rådgi selskaper og deres eiere. Vi kjenner de fallgruvene som ofte oppstår, og vet hvordan man bygger en solid struktur for fremtiden. Enten du skal stifte et nytt selskap, hente inn investorer, gjennomføre en fusjon eller avvikle driften, vil vi kunne bistå med skreddersydde løsninger. Vi ser det som vår oppgave å avklare hva du kan oppnå, og hvordan ulike løsninger vil slå ut for selskapet. Våre råd er praktiske og forretningsorienterte, med øye for både de rettslige og kommersielle sidene av saken. Vi vil være en sparringspartner som utfordrer deg der det trengs, slik at alle steiner snus før beslutningen tas. Som fast advokat kan vi også påta oss rollen som styresekretær og bli en integrert del av selskapets ledelse. Vi bistår med innkalling, protokollering og gjennomføring av generalforsamling og styremøter, samt oppdatering av aksjebok og meldinger til Foretaksregisteret. De fleste av våre klienter velger en løpende rådgivningsavtale, slik at vi er tilgjengelige når behovet oppstår. Andre ønsker bistand til enkeltstående transaksjoner eller prosjekter. Vi tilpasser vårt tilbud til ditt behov og gir deg en forutsigbar pris basert på fast timesats eller stykkpris. Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale!

Advokatfirmaet Sterk
Advokatfirmaet Sterk
Advokatfirmaet Sterk

Vi bygger sterke selskapsstrukturer og ivaretar dine eierinteresser

Vi bygger sterke selskapsstrukturer og ivaretar dine eierinteresser

Vi bygger sterke selskapsstrukturer og ivaretar dine eierinteresser

Utforsk

Flere artikler

Selskapers representasjon utad: Kompetanse, legitimasjon og bindende avtaler

Selskapsrett

8. apr. 2025

Selskapsrett: Kompetanse, fullmakt og legitimasjon

Selskapsrepresentanters myndighet til å binde selskapet gjennom avtaler er regulert av et tosidig regelsett. Internt avgrenses kompetansen av selskapslovgivningen, vedtektene og instrukser, mens legitimasjonen utad ofte er videre. I aksjeselskaper representerer styret selskapet utad med ubegrenset firmategningsrett, mens daglig leder kan binde selskapet i saker som omfattes av den daglige ledelse. Kompetanseoverskridelser vil normalt ikke frita selskapet fra binding dersom medkontrahenten var i aktsom god tro. Dette vernet av medkontrahenten er særlig sterkt for aksjeselskaper gjennom EUs Publisitetsdirektiv. For ansvarlige selskaper representerer deltakerne selskapet hver for seg hvis ikke annet er avtalt, med tilsvarende legitimasjonsregler som for aksjeselskaper. God selskapsstyring forutsetter tydelig kompetansefordeling og åpen kommunikasjon om representasjonsrettens omfang.

Selskapers representasjon utad: Kompetanse, legitimasjon og bindende avtaler

Selskapsrett

8. apr. 2025

Selskapsrett: Kompetanse, fullmakt og legitimasjon

Selskapsrepresentanters myndighet til å binde selskapet gjennom avtaler er regulert av et tosidig regelsett. Internt avgrenses kompetansen av selskapslovgivningen, vedtektene og instrukser, mens legitimasjonen utad ofte er videre. I aksjeselskaper representerer styret selskapet utad med ubegrenset firmategningsrett, mens daglig leder kan binde selskapet i saker som omfattes av den daglige ledelse. Kompetanseoverskridelser vil normalt ikke frita selskapet fra binding dersom medkontrahenten var i aktsom god tro. Dette vernet av medkontrahenten er særlig sterkt for aksjeselskaper gjennom EUs Publisitetsdirektiv. For ansvarlige selskaper representerer deltakerne selskapet hver for seg hvis ikke annet er avtalt, med tilsvarende legitimasjonsregler som for aksjeselskaper. God selskapsstyring forutsetter tydelig kompetansefordeling og åpen kommunikasjon om representasjonsrettens omfang.

Selskapers representasjon utad: Kompetanse, legitimasjon og bindende avtaler

Selskapsrett

8. apr. 2025

Selskapsrett: Kompetanse, fullmakt og legitimasjon

Selskapsrepresentanters myndighet til å binde selskapet gjennom avtaler er regulert av et tosidig regelsett. Internt avgrenses kompetansen av selskapslovgivningen, vedtektene og instrukser, mens legitimasjonen utad ofte er videre. I aksjeselskaper representerer styret selskapet utad med ubegrenset firmategningsrett, mens daglig leder kan binde selskapet i saker som omfattes av den daglige ledelse. Kompetanseoverskridelser vil normalt ikke frita selskapet fra binding dersom medkontrahenten var i aktsom god tro. Dette vernet av medkontrahenten er særlig sterkt for aksjeselskaper gjennom EUs Publisitetsdirektiv. For ansvarlige selskaper representerer deltakerne selskapet hver for seg hvis ikke annet er avtalt, med tilsvarende legitimasjonsregler som for aksjeselskaper. God selskapsstyring forutsetter tydelig kompetansefordeling og åpen kommunikasjon om representasjonsrettens omfang.

Organisering av ansvarlig selskap: Selskapsorganenes rolle og myndighet

Selskapsrett

8. apr. 2025

Organisering av ansvarlige selskaper – selskapsorganenes funksjon og kompetanse

Ansvarlige selskaper er kjennetegnet ved en fleksibel organisasjonsstruktur der selskapsmøtet er det eneste obligatoriske organet. Selskapsmøtet utgjør selskapets øverste myndighet, og utgangspunktet er at alle beslutninger krever enstemmighet blant deltakerne – et prinsipp som korresponderer direkte med deres ubegrensede og solidariske ansvar for selskapsforpliktelsene. I selskaper uten styre eller daglig leder kan hver enkelt deltaker foreta handlinger som er naturlige ledd i den løpende driften. Selskapet kan også velge å ha styre og daglig leder, som da forestår den alminnelige forvaltningen. De ansattes representasjonsrett ivaretas primært i selskapsmøtet. Selskapslovens regler er i stor grad fravikelige, slik at selskapsorganiseringen kan tilpasses virksomhetens behov og deltakernes ønsker.

Organisering av ansvarlig selskap: Selskapsorganenes rolle og myndighet

Selskapsrett

8. apr. 2025

Organisering av ansvarlige selskaper – selskapsorganenes funksjon og kompetanse

Ansvarlige selskaper er kjennetegnet ved en fleksibel organisasjonsstruktur der selskapsmøtet er det eneste obligatoriske organet. Selskapsmøtet utgjør selskapets øverste myndighet, og utgangspunktet er at alle beslutninger krever enstemmighet blant deltakerne – et prinsipp som korresponderer direkte med deres ubegrensede og solidariske ansvar for selskapsforpliktelsene. I selskaper uten styre eller daglig leder kan hver enkelt deltaker foreta handlinger som er naturlige ledd i den løpende driften. Selskapet kan også velge å ha styre og daglig leder, som da forestår den alminnelige forvaltningen. De ansattes representasjonsrett ivaretas primært i selskapsmøtet. Selskapslovens regler er i stor grad fravikelige, slik at selskapsorganiseringen kan tilpasses virksomhetens behov og deltakernes ønsker.

Organisering av ansvarlig selskap: Selskapsorganenes rolle og myndighet

Selskapsrett

8. apr. 2025

Organisering av ansvarlige selskaper – selskapsorganenes funksjon og kompetanse

Ansvarlige selskaper er kjennetegnet ved en fleksibel organisasjonsstruktur der selskapsmøtet er det eneste obligatoriske organet. Selskapsmøtet utgjør selskapets øverste myndighet, og utgangspunktet er at alle beslutninger krever enstemmighet blant deltakerne – et prinsipp som korresponderer direkte med deres ubegrensede og solidariske ansvar for selskapsforpliktelsene. I selskaper uten styre eller daglig leder kan hver enkelt deltaker foreta handlinger som er naturlige ledd i den løpende driften. Selskapet kan også velge å ha styre og daglig leder, som da forestår den alminnelige forvaltningen. De ansattes representasjonsrett ivaretas primært i selskapsmøtet. Selskapslovens regler er i stor grad fravikelige, slik at selskapsorganiseringen kan tilpasses virksomhetens behov og deltakernes ønsker.

Selskapets organisasjon og myndighet: Organisering av beslutningskompetanse og representasjon utad

Selskapsrett

8. apr. 2025

Selskapsorganer i aksjeselskaper – Roller, ansvar og myndighet

Aksje- og allmennaksjeselskaper er organisert gjennom et hierarki av selskapsorganer med definerte roller og ansvarsområder. Generalforsamlingen er selskapets øverste organ, hvor aksjeeierne utøver sin myndighet gjennom flertallsvedtak. Styret forestår den alminnelige forvaltningen av selskapet og representerer selskapet utad, med vidtrekkende myndighet og ansvar for selskapets virksomhet. Daglig leder, som er obligatorisk i allmennaksjeselskaper men valgfritt i aksjeselskaper, står for den daglige ledelsen under styrets instruksjon. I selskaper med over 200 ansatte er også bedriftsforsamling obligatorisk, med særlig beslutningsmyndighet i saker som gjelder investeringer og rasjonaliseringer. Samspillet mellom disse organene er nøye regulert i aksjelovgivningen for å sikre effektiv forvaltning og ivaretakelse av både eierinteresser, ansattes rettigheter og kreditorvern.

Selskapets organisasjon og myndighet: Organisering av beslutningskompetanse og representasjon utad

Selskapsrett

8. apr. 2025

Selskapsorganer i aksjeselskaper – Roller, ansvar og myndighet

Aksje- og allmennaksjeselskaper er organisert gjennom et hierarki av selskapsorganer med definerte roller og ansvarsområder. Generalforsamlingen er selskapets øverste organ, hvor aksjeeierne utøver sin myndighet gjennom flertallsvedtak. Styret forestår den alminnelige forvaltningen av selskapet og representerer selskapet utad, med vidtrekkende myndighet og ansvar for selskapets virksomhet. Daglig leder, som er obligatorisk i allmennaksjeselskaper men valgfritt i aksjeselskaper, står for den daglige ledelsen under styrets instruksjon. I selskaper med over 200 ansatte er også bedriftsforsamling obligatorisk, med særlig beslutningsmyndighet i saker som gjelder investeringer og rasjonaliseringer. Samspillet mellom disse organene er nøye regulert i aksjelovgivningen for å sikre effektiv forvaltning og ivaretakelse av både eierinteresser, ansattes rettigheter og kreditorvern.

Selskapets organisasjon og myndighet: Organisering av beslutningskompetanse og representasjon utad

Selskapsrett

8. apr. 2025

Selskapsorganer i aksjeselskaper – Roller, ansvar og myndighet

Aksje- og allmennaksjeselskaper er organisert gjennom et hierarki av selskapsorganer med definerte roller og ansvarsområder. Generalforsamlingen er selskapets øverste organ, hvor aksjeeierne utøver sin myndighet gjennom flertallsvedtak. Styret forestår den alminnelige forvaltningen av selskapet og representerer selskapet utad, med vidtrekkende myndighet og ansvar for selskapets virksomhet. Daglig leder, som er obligatorisk i allmennaksjeselskaper men valgfritt i aksjeselskaper, står for den daglige ledelsen under styrets instruksjon. I selskaper med over 200 ansatte er også bedriftsforsamling obligatorisk, med særlig beslutningsmyndighet i saker som gjelder investeringer og rasjonaliseringer. Samspillet mellom disse organene er nøye regulert i aksjelovgivningen for å sikre effektiv forvaltning og ivaretakelse av både eierinteresser, ansattes rettigheter og kreditorvern.

Selskapets formål og samfunnsansvar: Fra aksjonærverdi til bærekraft

Selskapsrett

8. apr. 2025

Selskapers formål og samfunnsansvar – Fra aksjonærinteresse til bærekraft

Selskapsretten har gjennomgått et paradigmeskifte fra primært å beskytte aksjeeiernes interesser til å anerkjenne et bredere spekter av vernet interesser. Tradisjonelt har maksimering av aksjonærverdier (shareholder value) vært selskapers fremste målsetting, men økende oppmerksomhet rettes nå mot selskapers ansvar overfor andre interessenter (stakeholder value) og samfunnet generelt. Dette reflekteres i både lovgivning og rettspraksis, der Høyesterett har anerkjent at selskapsinteressen omfatter ansvar for ansatte, medkontrahenter, kreditorer og samfunnet. Regnskapsloven pålegger rapportering om samfunnsansvar, og corporate governance-anbefalinger vektlegger bærekraft. Utfordringen ligger i å balansere hensynet til økonomisk effektivitet med langsiktig bærekraftig utvikling og velge egnede reguleringsformer for å fremme disse målsettingene.

Selskapets formål og samfunnsansvar: Fra aksjonærverdi til bærekraft

Selskapsrett

8. apr. 2025

Selskapers formål og samfunnsansvar – Fra aksjonærinteresse til bærekraft

Selskapsretten har gjennomgått et paradigmeskifte fra primært å beskytte aksjeeiernes interesser til å anerkjenne et bredere spekter av vernet interesser. Tradisjonelt har maksimering av aksjonærverdier (shareholder value) vært selskapers fremste målsetting, men økende oppmerksomhet rettes nå mot selskapers ansvar overfor andre interessenter (stakeholder value) og samfunnet generelt. Dette reflekteres i både lovgivning og rettspraksis, der Høyesterett har anerkjent at selskapsinteressen omfatter ansvar for ansatte, medkontrahenter, kreditorer og samfunnet. Regnskapsloven pålegger rapportering om samfunnsansvar, og corporate governance-anbefalinger vektlegger bærekraft. Utfordringen ligger i å balansere hensynet til økonomisk effektivitet med langsiktig bærekraftig utvikling og velge egnede reguleringsformer for å fremme disse målsettingene.

Selskapets formål og samfunnsansvar: Fra aksjonærverdi til bærekraft

Selskapsrett

8. apr. 2025

Selskapers formål og samfunnsansvar – Fra aksjonærinteresse til bærekraft

Selskapsretten har gjennomgått et paradigmeskifte fra primært å beskytte aksjeeiernes interesser til å anerkjenne et bredere spekter av vernet interesser. Tradisjonelt har maksimering av aksjonærverdier (shareholder value) vært selskapers fremste målsetting, men økende oppmerksomhet rettes nå mot selskapers ansvar overfor andre interessenter (stakeholder value) og samfunnet generelt. Dette reflekteres i både lovgivning og rettspraksis, der Høyesterett har anerkjent at selskapsinteressen omfatter ansvar for ansatte, medkontrahenter, kreditorer og samfunnet. Regnskapsloven pålegger rapportering om samfunnsansvar, og corporate governance-anbefalinger vektlegger bærekraft. Utfordringen ligger i å balansere hensynet til økonomisk effektivitet med langsiktig bærekraftig utvikling og velge egnede reguleringsformer for å fremme disse målsettingene.

Ta kontakt med oss

Ta kontakt med Sterk advokatfirma for juridisk bistand og rådgivning. Vårt dedikerte team av erfarne advokater står klare til å finne skreddersydde løsninger for dine spesifikke utfordringer.

Portrett av mann i dress med armene i kors, foran grafisk bakgrunn – uttrykker profesjonalitet og selvsikkerhet
Portrett av mann i dress med armene i kors, foran grafisk bakgrunn – uttrykker profesjonalitet og selvsikkerhet

Ved å sende inn dette skjemaet samtykker du til vår personvernerklæring og våre tjenestevilkår.