top of page
  • Forfatterens bildeServet Yildiz Stêrk

Slik håndterer du en nabotvist - Praktiske tips og råd

Oppdatert: 24. mar.

Uoverensstemmelser og konflikter med naboer er noe de fleste huseiere og leieboere opplever før eller siden. Det kan dreie seg om irriterende støy, trær og hekker som strekker seg over nabogrensen, eller uklarhet rundt eiendomsgrenser. Slike tvister kan fort eskalere og bli ubehagelige for begge parter. Her får du noen gode råd om hvordan du bør gå fram for å løse slike tvister på en ryddig og effektiv måte.


Klar for konflikt.

Snakk sammen

Det første og beste du bør gjøre når naboen plager deg, er å snakke direkte med vedkommende om problemet. Ofte kan irritasjonsmomenter skyldes ren tankeløshet, og kan løses ved en vennlig påminnelse. Unngå å ta opp ting når du er sint eller irritert, men avtal heller et møte på et nøytralt sted hvor dere kan snakke uforstyrret sammen. Husk å lytte til motpartens syn og vær villig til å inngå kompromisser.


Sjekk lovverket

Hvis dere ikke kommer til enighet, bør du sette deg inn i hvilke lover og regler som gjelder. Plan- og bygningsloven, naboloven og eierseksjonsloven har alle bestemmelser om nabovarsling, ulemper, utsikt og utbygging som kan være relevante. Sjekk også hva som står om støy, dyrehold etc. i husordensreglementet hvis du bor i borettslag eller sameie. Å vise til konkrete lover og regler kan ofte løse tvisten.


Kontakt styret eller utleier

Hvis problemet gjelder brudd på husordensregler eller vedtekter i sameiet/borettslaget, bør du ta det opp med styret. De har myndighet til å gi advarsler og reaksjoner til beboere som bryter reglementet. Det samme gjelder hvis du leier bolig - da kan du ta kontakt med utleier/huseier. De har plikt til å sørge for at leietagerne overholder leiekontrakten og ikke sjenerer naboene unødvendig.


Mekling og konfliktråd

Neste steg kan være å få bistand fra en utenforstående tredjepart. Konfliktrådet tilbyr gratis mekling i nabokonflikter, hvor dere møtes ansikt til ansikt sammen med en nøytral mekler. Målet er å finne en minnelig løsning begge parter kan leve med. I noen kommuner finnes det også egne nabovoldgifter eller uformelle meglingspersoner som bistår i slike saker.


Advokat og rettslige skritt

Dersom meklingen ikke fører fram, kan det være på tide å få bistand fra en advokat. I kompliserte saker som gjelder eiendomsrett, servitutter eller alvorlige naboulemper, kan det være nødvendig å gå til søksmål og få en rettslig avgjørelse. Søksmål bør være siste utvei etter at alle andre muligheter er utprøvd, siden det kan være en kostbar og tidkrevende affære. La advokaten vurdere dine muligheter for å vinne fram rettslig sett.


Konklusjon

Å leve tett på naboer kan by på utfordringer og konflikter. Ofte kan disse løses gjennom dialog og samarbeid naboene imellom. Kjennskap til lover og regler, bruk av mekling og i siste instans advokathjelp, kan også bidra til å løse fastlåste situasjoner. Ved å følge disse rådene og holde hodet kaldt, kommer du forhåpentligvis fram til en minnelig løsning begge parter kan leve med - og unngår en langvarig og ødeleggende nabokrig.

Siste innlegg

Se alle
bottom of page