8. apr. 2025
Rekrutteringsklausuler – Forbud, unntak og regler ved virksomhetsoverdragelse
Kundeklausuler er en type konkurransebegrensende avtale som reguleres av arbeidsmiljøloven kapittel 14 A. I motsetning til konkurranseklausuler, som kan forhindre en arbeidstaker fra å jobbe for konkurrerende virksomheter, begrenser kundeklausuler spesifikt arbeidstakers mulighet til å kontakte tidligere arbeidsgivers kunder etter arbeidsforholdets opphør. Denne artikkelen gir en gjennomgang av hva som definerer en kundeklausul og hvilke krav som stilles for at slike klausuler skal være gyldige og kunne gjøres gjeldende.
Definisjon av kundeklausul
Arbeidsmiljøloven § 14 A-4 (1) definerer en kundeklausul som en "avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som begrenser arbeidstakers adgang til å kontakte arbeidsgivers kunder etter arbeidsforholdets opphør".
For at en avtale skal anses som en kundeklausul etter loven, må fire kriterier være oppfylt:
Det må foreligge en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker
Avtalen må begrense arbeidstakers handlefrihet
Begrensningen må gjelde arbeidstakers adgang til å kontakte arbeidsgivers kunder
Avtalen må gjelde etter at arbeidsforholdet er opphørt
Det er viktig å merke seg at loven kun omtaler arbeidstakers adgang til å "kontakte" arbeidsgivers kunder. Ifølge forarbeidene er det imidlertid ikke adgang til å inngå avtaler som forbyr arbeidstaker fra å betjene tidligere arbeidsgivers kunder som på eget initiativ tar kontakt med arbeidstakeren. En slik avtale vil være rettsstridig.
Formelle krav til kundeklausuler
Skriftlighetskrav
En kundeklausul er bare gyldig dersom den er inngått skriftlig, jf. arbeidsmiljøloven § 14 A-4 (2), med henvisning til § 14 A-1 (3). Formålet med skriftlighetskravet er å sikre notoritet omkring avtalen, altså at det ikke skal være tvil om avtalens eksistens og innhold.
Tidsbegrensning
Arbeidsmiljøloven § 14 A-4 (2) annet punktum fastsetter at en kundeklausul maksimalt kan gjøres gjeldende i inntil ett år regnet fra arbeidsforholdets opphør. Dette er en absolutt grense som ikke kan fravikes til ugunst for arbeidstaker.
Tilknytningskravet
I motsetning til konkurranseklausuler, hvor det oppstilles et krav om at arbeidsgiver må ha et "særlig behov for vern mot konkurranse", er det for kundeklausuler ingen slik begrensning. Utgangspunktet er derfor at arbeidsgiver står fritt til å gjøre en kundeklausul gjeldende ved opphør av arbeidsforholdet.
Det er imidlertid en viktig begrensning i arbeidsmiljøloven § 14 A-4 (3): Kundeklausulen kan bare omfatte kunder som arbeidstakeren har hatt "kontakt med" eller "ansvar for" i løpet av de siste tolv månedene før arbeidsgivers redegjørelse (tilknytningskravet).
"Kontakt med"
Alternativet "kontakt med" omfatter tilfeller hvor arbeidstakeren har hatt direkte kontakt med kunden, for eksempel:
Drøftelser
Kontraktsforhandlinger
Løpende kundepleie
Oppfølging av eksisterende kundeforhold
Det stilles ikke strenge krav til omfanget av kontakten, men den må være av mer enn rent sporadisk karakter. Enkeltstående forsøk på innsalg, for eksempel gjennom én telefonsamtale eller e-post, er i seg selv ikke tilstrekkelig.
"Ansvar for"
Alternativet "ansvar for" retter seg mot arbeidstakere med overordnet ansvar for:
Enkeltkunder
Kundeporteføljer
Virksomhetens kunder som sådan
Dette omfatter arbeidstakere som i kraft av særskilt fullmakt eller sin stilling kan binde arbeidsgiver gjennom avtaler med kunden. Under dette alternativet stilles det ikke krav om at arbeidstakeren må ha hatt direkte kontakt med kunden.
Arbeidsgivers redegjørelsesplikt
Arbeidsmiljøloven § 14 A-4 (3) pålegger arbeidsgiver å gi arbeidstaker en redegjørelse for om og i hvilken grad en kundeklausul vil bli gjort gjeldende. Redegjørelsesplikten for kundeklausuler er i det vesentlige sammenfallende med redegjørelsesplikten for konkurranseklausuler.
En viktig forskjell er imidlertid redegjørelsens innhold. Ved konkurranseklausuler skal redegjørelsen angi hvilke forhold som utgjør "arbeidsgivers særlige behov for vern mot konkurranse". Ved kundeklausuler skal redegjørelsen i stedet angi "hvilke kunder som omfattes av klausulen".
Krav til konkretisering
Formålet med redegjørelsen er å sikre forutberegnelighet for partene. Den enkelte kunde må derfor identifiseres i redegjørelsen, slik at det klart fremgår hvilke kunder klausulen er ment å omfatte.
En generell henvisning til en ubestemt gruppe kunder eller en formulering som "enhver kunde arbeidstakeren har hatt kontakt med eller ansvaret for det siste året" er ikke tilstrekkelig. Kundene må spesifiseres konkret.
Kompensasjon ved kundeklausuler
I motsetning til konkurranseklausuler, hvor arbeidsgiver er pålagt å betale arbeidstakeren kompensasjon i karanteneperioden, er det ikke tilsvarende kompensasjonsplikt for kundeklausuler. Dette er en viktig forskjell som reflekterer at kundeklausuler normalt er mindre inngripende for arbeidstakers ervervsmuligheter etter arbeidsforholdets opphør.
Oppsigelse eller avskjed fra arbeidsgiver
Arbeidsmiljøloven § 14 A-1 (4) begrenser arbeidsgivers adgang til å gjøre en kundeklausul gjeldende i tilfeller hvor:
Arbeidsgiver sier opp arbeidstaker, med mindre oppsigelsen er saklig begrunnet i arbeidstakers forhold
Arbeidsgiver har misligholdt sine forpliktelser i arbeidsforholdet, og dette har gitt arbeidstaker rimelig grunn til å avslutte arbeidsforholdet
Bestemmelsen gjelder også for kundeklausuler, jf. § 14 A-4 (2) med henvisning til § 14 A-1 (4).
Konklusjon
Kundeklausuler er et viktig verktøy for arbeidsgivere som ønsker å beskytte sine kundeforhold etter at en arbeidstaker slutter. Arbeidsmiljøloven stiller strenge krav til slike klausuler for å balansere arbeidsgivers behov for beskyttelse mot arbeidstakers behov for å kunne utnytte sin kompetanse og erfaring:
Kundeklausuler må være skriftlige
De kan maksimalt gjøres gjeldende i ett år etter arbeidsforholdets opphør
De kan bare omfatte kunder arbeidstakeren har hatt kontakt med eller ansvar for de siste tolv månedene
Arbeidsgiver må gi en konkret redegjørelse for hvilke kunder som omfattes
De kan ikke hindre arbeidstaker fra å betjene kunder som på eget initiativ tar kontakt